DIG a DEPO Ventures investují přes 25 milionů korun do českého start-upu Talsec

Autor LIFTIA
Datum vydání 25. duben 2024

Těší nás, že LIFTIA stála po boku tuzemskému spin-off Talsec, který v rámci svého prvního investičního kola získal více než 25 milionů korun pro svůj další rozvoj.

Ukrajinský rodák Sergiy Yakymchuk začal svůj “životní” projekt” budovat jako vývojář zavedeného fintech hráče – zlínské společnosti MONET+. Právě MONET+ identifikoval Sergyie jako vhodného lídra a otevřel mu dveře pro možnost vzniku projektu Talsec a jeho následné produktizace, která se přenesla až do založení samostatného spin-off startupu a získání nynější finanční investice.

Dva roky intenzivního budování produktu v rámci původní struktury MONET+ s sebou neslo nutnost technického vyčlenění do samostatné entity, definici realistických business plánů a nastavení komplexní strategie rozvoje a financování. Díky vložené důvěře od managementu MONET+ a stabilnímu zázemí zavedené společnosti byl Talsec schopen nabízet své řešení širokému spektru zákazníků na mnoha trzích. Dnes jeho produkty využívají i největší hráči jako Česká spořitelna, ČSOB nebo pojišťovna Generali. Talsec ale dokázal proniknout také do zahraničí a mezi jeho klienty se tak řadí i vláda USA či egyptské ministerstvo dopravy. Google jej dokonce zařadil mezi 17 světových startupů, které využívají AI k proměnám kyberbezpečnosti.

Vyjma klíčových zákazníků se Talsec, společně se svou mateřskou skupinou MONET+, po důkladných diskusích rozhodl využít možnosti finančního škálování svého produktu prostřednictvím venture kapitálu. Společně došlo k nastavení strategie oslovení investorů z řad mnoha různých fondů a partnerů, z nichž nakonec po důkladných diskusích a přípravách vznikla dohoda mezi Talsec, MONET+, DIG Ventures a DEPO Ventures, na které jsme se v LIFTIA měli možnost podílet.

“Česká republika je kolébkou mnoha softwarových společností, které definují své odvětví a jsou orientované na komunitu – od Jetbrains po Avast a nyní i Talsec. Kvalitní základní vzdělání v oblasti počítačových věd na lokálních univerzitách, stejně jako množství kybernetických bezpečnostních firem, umožňuje společnostem jako Talsec vznikat s výhodami, které se jinde nevyskytují, a dává jim šanci přetvářet celé softwarové odvětví. Toto je naše třetí investice v této zemi po Deepnote a Rossum a jsme nadšeni, že můžeme pokračovat v lokální podpoře další generace inovátorů." uvedl partner DIG Ventures, Rytis Vitkauskas.

Role LIFTIA

Vážíme si, že LIFTIA získala důvěru od managementu MONET+ a své mnohaleté zkušenosti z oblasti akvizic, investičního řízení a financování využila při budování vzájemného porozumění mezi všemi zapojenými stranami. Klíčovou rolí v celém procesu bylo vyjednávat s několika skupinami investorů a nalézt takové partnerství, které bude dlouhodobě co nejperspektivnější. Na základě toho jsme pak pomohli vyjednat vzájemně akceptovatelné podmínky spolupráce a navázat je na praktické businessové milníky a scénáře vývoje. V závěrečné fázi jsme pomáhali při moderaci jednání o konkrétních a zásadních bodech financování a jejich následném zanesení do odpovídající dokumentace.

MONET+ a Talsec

MONET+ je dlouhodobým lídrem inovací ve světě spolehlivých elektronických plateb a bezpečné digitální identity. Svojí technologickou znalostí a zkušenostmi s její aplikací v reálných zákaznických scénářích vytváří základ pro budování důvěry v digitálním světě. Od technologického počátku se zapojila do projektů prvních platebních karet v České republice a díky neustálým inovacím se jejich technologické inovace přenesly z transakčních systémů do oblasti korporátní i individuální autentizace v největších bankách a státních institucích. Vedle osvědčených systémů ve formě PKI a čipových karet se MONET+ zaměřuje na otevřené mobilní platformy, kde vyvíjí autentizační a platební mobilní aplikace pro dynamické digitální prostředí současnosti.

Talsec, spin-off Sergyie Yakymchuka vznikl pod křídly MONET+ a dnes nabízí řešení ochrany mobilních aplikací pomocí softwaru využívajícího vícevrstvou ochranu, která chrání aplikace a rozhraní API před hrozbami, jako jsou reverzní inženýrství, klonování aplikací, rootování zařízení či dalšími typy útoků pomocí kontroly integrity aplikace a zařízení. Monitoruje prostředí běhu aplikace v reálném čase a poskytuje hodnocení rizik, auditování a analýzu dat založené na strojovém učení. Svoji ochranu poskytuje pro řadu vývojářských platforem včetně Android, iOS nebo platformu Flutter vyvíjenou společností Google.

DIG Ventures a DEPO Ventures

Britský venture kapitálový fond DIG Ventures je významným mezinárodním hráčem díky své odbornosti a specializaci na podporu rozvoje fintech a SaaS startupů. Aktivně působí na území Severní Ameriky i Evropy, kde aktivně investuje do perspektivních projektů a společností z těchto odvětví. Za roky svého působení si vybudoval spolehlivou expertízu a track record při budování úspěšného portfolia.

DEPO Ventures patří mezi přední české venture kapitálové fondy, které podporují startupy již v pre-seed fázi. Dnes řídí mezinárodní síť andělských investorů DEPO Angels Network s více než 70 členy a podporují přeshraniční investice a spravují investiční syndikáty.