Kdy je vhodné uvažovat o IPO?

Autor LIFTIA
Datum vydání 26. listopad 2021

Jste zakladatelem nebo nadšeným lídrem úspěšného podniku a přemýšlíte o tom, jak jej posunout na další úroveň? Uvažujete o využití alternativních forem financování, včetně IPO – primární veřejné nabídce akcií na kapitálovém trhu, ale nevíte, zda jste na to připraveni?

Vhodný okamžik ke vstupu na burzu je vždy otázkou mnoha faktorů. Zjednodušeně lze však shrnout, že pokud má firma úspěšný a rostoucí příběh, zapálený a profesionální management, jasnou vlastnickou strukturu a vize slibující potenciál dalšího růstu, pak úvahy o burze jsou zcela na místě. . Na burze budete prezentovat své stávající úspěchy a výsledky velkému množství relativně decentralizovaných investorů. Můžeme také říci, že zájem investorů, kteří se pohybují na kapitálovém trhu je vaše firma schopna získat v momentě, kdy se její souhrnná hodnota pohybuje v okolí vyšších desítek milionů korun.

Investoři díky tomu, že pražská burza je regulovaná a standardizovaná (včetně trhu START pro nejmenší podniky), rádi vloží své finanční prostředky a do části firmy, kterou jim nabídnete si zainvestují.

Dlouhou dobu bylo IPO v České republice, ale i v zahraničí bráno jako něco nedosažitelného, jako něco, co je doménou pouze těch největších nadnárodních gigantů. V posledních letech se však stává mnohem dostupnějším a to nejen díky nově vznikajícím typům trhů (např. trh START pražské burzy), ale i díky menší regulaci, nárokům na reporting i moderním technologiím a rychlejšímu zpracování všech obchodních procesů. Právě trhy jako je START nově otevírají dveře malým, ambiciozním podnikům, jejichž hodnota dosahuje vyšších desítek milionů korun.

Na druhou stranu, tato zvýšená dostupnosts sebou nese i svá rizika a své dopady. Například není možné vstoupit na burzu a snažit se oslovit investory v případě, že ve firmě panuje nepořádek a nejste ochotni vydat energii na firemní úklid. Tím může být velmi složitá vlastnická struktura nebo ne zcela přesné účetnictví.

Tak jednoduché to je – váš podnik generuje určité tržby, je perspektivní do budoucna a jeho hodnota se pohybuje alespoň ve vyšších desítkách milionů korun. Zároveň bude umět dodat auditované účetnictví a panuje v něm organizační pořádek. Následně již nic nebrání zahájení reálných úvah o vstupu na trh START, jehož celým procesem vás tým LIFTIA provede od začátku do konce.